Przekąski z gąski 2025 – rusza kolejna edycja konkursu kulinarnego dla gastronomii, producentów i kół gospodyń wiejskich
Uczestnikami mogą być:
- Restauracje z Wielkopolski
- Producenci i przetwórcy żywności oraz inne obiekty gastronomiczne z całego kraju, w tym szczególnie z terenu Wielkopolski i powiatu poznańskiego
- Koła Gospodyń Wiejskich z Wielkopolski.
Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać wypełniony i podpisany formularz zgłoszeniowy (zgłoszenia muszą zawierać szczegółowy opis składników i sposobu przygotowania dań konkursowych) do 28 października 2025 r. na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie organizatora, tj. Instytutu Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego (link do strony).
W dniach 29-30 października sekretarz konkursu oraz członkowie kapituły sprawdzą przesłane karty zgłoszeń pod względem zgodności z regulaminem oraz ocenią merytoryczną zawartość tych zgłoszeń i dokonają ostatecznego wyboru uczestników finału konkursu. 31 października zgłaszający otrzymają od organizatora informację o zakwalifikowaniu się do konkursu lub nie oraz zaproszenie do udziału w finale.
W dniu finału konkursu, tj. 4 listopada 2025 r. oryginały kart zgłoszenia wraz ze zgłaszanymi produktami należy dostarczyć w godz. 10.30 – 12.00 do miejsca odbywania się konkursu tj. Dworu w Skrzynkach (62-060), pl. Parkowy 1.
Organizatorzy dopuszczają także możliwość przesłania (lub dostarczenia) gotowych produktów z gęsiny wraz z kartami zgłoszenia drogą kurierską. W takim przypadku produkty też zostaną przygotowane do degustacji i udostępnione kapitule bezpośrednio przez organizatora. Przesyłkę należy zaadresować na: Instytut Skrzynki, Plac Parkowy 1; 62-060 Skrzynki, gmina Stęszew z dopiskiem: KONKURS „Przekąski z Gąski”.
Przekąski/potrawy należy dostarczyć i przygotować (*podać) do degustacji w ilości co najmniej 5 porcji degustacyjnych (dla 7-osobowej kapituły). Organizatorzy zapewniają stół i miejsce do przygotowania gotowych potraw dla osoby/osób (maksymalnie 2) dla każdego uczestnika konkursu. Do dyspozycji uczestników w miejscu odbywania się konkursu będzie dostępna płyta indukcyjna. Kolejność oceniania zgłoszonych potraw będzie losowa. Losowanie kolejności odbędzie się o godz. 12.30. Ocena będzie miała charakter jawny. Każda ze zgłoszonych potraw oznaczona będzie nazwą zgłaszającego i numerem. Ocena przekąsek zgłoszonych do konkursu odbędzie się w godzinach 13.00-15.30.
Na laureatów konkursu czekają nagrody finansowe GRAND PRIX w wysokości 750 zł w dwóch kategoriach: restauracje i KGW oraz 500 zł w kategorii: producenci i przetwórcy. Ponadto przyznane zostaną w każdej kategorii I, II, III miejsca i wyróżnienia.
Na laureatów z powiatu poznańskiego czekają dodatkowo Certyfikaty za Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025.
Konkurs „Przekąski z gąski” jest imprezą kulinarno-promocyjną, która ma na celu propagowanie tradycji przygotowywania i podawania potraw z gęsi w dniu Świętego Marcina oraz odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.
Konkurs odbywa się przy współpracy: Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej, TOP AGRAR Polska i KOWR O.T. Poznań.
Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.
Serdecznie zapraszamy!
Przygotował: Instytut Skrzynki